Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Luister sessie : deel 1 van de serie ‘Glossaire de la finance et de la sorcellerie’ door Désorceler la Finance.

15 maart @ 18 h 00 - 21 h 00

Een woordenlijst van financiën en hekserij door het ‘wilde laboratorium’ Désorceler La Finance Presentatie en synopsis

In Brussel, de hoofdstad van de lobby’s, is de financialisering in opmars. Financialisering is het proces dat ernaar streeft om alle gebieden van menselijke activiteit terug te brengen tot één dimensie: winst en de daaruit voortvloeiende tevredenheid van de aandeelhouders.

Deze beweging is voelbaar in de gangen van tehuizen en ziekenhuizen, in de handelingen van verzorgers, in huisvesting die ontbreekt, ongeschikt of te duur is, in overgeproduceerd voedsel en junkfood, in onzekere en slecht betaalde contracten.

In Brussel praten werknemers, onderzoekers, activisten en getroffenen over de greep van de financialisering op hun werkplek en hun leven. Het wilde laboratorium Désorceler la finance gaat met behulp van zijn Wizard Glossary met hen in gesprek om samen na te denken over de woorden die vernietigen – RENTABILITEIT, PRESTATIES, COMPETITIVENESS… – maar ook over de woorden die ons kracht geven, die ons aan het lachen brengen, die ons bevrijden en betoveren. Samen vullen we de betoverde woordenlijst aan met woorden voor actie, creatie en tovenarij, zodat we weer grip op de dingen krijgen, en we creëren ook woorden, omdat we er missen.

Elk van de 5 afleveringen richt zich op een gebied in ons leven waar financiën een schadelijke invloed hebben: huisvesting, ouderdom, voeding, gezondheid en werk.

Hoofdstuk 1 Huisvesting (refuge) duur 27’49

In deze eerste aflevering ontmoeten we het collectief Désorceler la finance en praten we over wat de vastgoedontwikkeling doet met Brussel en zijn inwoners. Er wordt een eerste workshop georganiseerd met leden van het Front tegen Uitzetting om te werken aan woorden die te maken hebben met huisvestingsonzekerheid. En woorden uit de betoverde woordenlijst worden gebruikt om de macht te ontmantelen van degenen die de stad onbewoonbaar maken.

Een collectieve creatie van het Laboratoire sauvage Désorceler la finance

Met medewerking van Sarah de Laet, Isabelle Thomas, Benoit Tielemans en Karim Slamani, leden van het Front tegen Uitwijzingen in Brussel. Met dank aan GAML voor de muziek en Chédia Leroy voor de geluidsopname. Met de steun van het Fonds d’aide à la création radiophonique de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Met de steun van Mycelium en in coproductie met Acsr, Atelier de création sonore et radiophonique.

Trefwoorden: huisvesting, onroerend goed, toevluchtsoord, kapitalisme, financialisering, strijd, magie, rituelen, woordenlijst, taal.

POELP Bara straat 123, Brussel, België

Gegevens

Datum:
15 maart
Tijd:
18 h 00 - 21 h 00

Organisator

Syndicat des immenses

Locatie

POELP
Rue Bara 123
Bruxelles, 1070 Belgique
+ Google Maps