Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verkenning van het boek “Politique et immensité” (‘Politiek en gigantisme’)

16 maart @ 14 h 00 - 17 h 00

Boekbeschrijving :

‘Immense’ is de naam, noch stigmatiserend noch reducerend, van mensen die slecht of niet gehuisvest zijn, voordien daklozen, precairen, mensen zonder papieren, enz. genoemd.

Sinds 2019 is het Syndicat des immenses (of Vakbond der Giganten) de naam van een zeer actieve vakbond in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die de stem, de strijd en de politieke eisen van de giganten vertegenwoordigt.

‘Université d’été des immenses’ is de naam die gegeven wordt aan de kruisbestuiving en wederzijdse verrijking van de expertise van giganten en academici, arbeiders en politici, rond een aantal thema’s. Elke ‘Université d’été des immenses’ wordt voorafgegaan en gevolgd door een lange periode van reflectie, die uitmondt in de publicatie van een boek dat een voorlopig overzicht geeft van de gekozen thema’s.

Politique et immensité (Politiek en gigantisme) is de titel van het boek dat het resultaat is van de eerste Zomer Universiteit der Giganten, gehouden op 22 oktober 2021 aan de VUB. Het boek geeft niet alleen een overzicht van de rijkdom van het evenement, maar spoort de lezers ook aan om de kans te grijpen. Vandaar de ondertitel: “Les immenses à votre écoute”.

De 4 gekozen thema’s: Nul menselijk afval – tegen de economie van (menselijk) afval; om immensiteit/gigantisme uit te drukken, moeten woorden worden uitgevonden en sommige worden verboden – voor een thesaurus van immensiteit/gigantisme; het onleefbaar gemaakt leven – tegen de necropolitiek die aan de gang is in het sociaal beleid; Sint-Covidiusdag vieren op 13 maart? – het virus heeft de ongelijkheid vergroot en mensen van de straat gehaald.

Het boek ‘Politique et immensité’ bevat niet zozeer de ‘akten’ van een colloquium, bestemd voor een bestofte bibliotheek, dan de ‘co(a)gitations dans l’immensité’ (bedenkingen over het gigantisme) die nodig zijn om de samenleving wakker te schudden over de kwestie van slechte huisvesting en dakloosheid.

In het Frans

Maison du Livre, Rome straat 28, Sint-Gillis

Gegevens

Datum:
16 maart
Tijd:
14 h 00 - 17 h 00
Evenement Categorie:

Locatie

Maison du Livre
Rue de Rome 28, 1060 Saint-Gilles
Bruxelles, Belgium
+ Google Maps